top

Ekološka

outdoor trgovina

European Outdoor Group

EOG je organizacija, ki združuje več kot 100 podjetij iz outdoor področja, ki želijo poslovati na trajnosten način, ki je ugoden ne le glede finančnih rezultatov, temveč predvsem za ljudi in naravo. Ponosni smo, da je 8a član European Outdoor Group. Zakaj? Ker besede »dajati več kot jemati« najbolje opišejo naš pristop do posla. Navsezadnje je vsak od nas zaposlenih v podjetju 8a strasten outdoorovec. Outdoor je enostavno naš dom, naš skupni prostor in zanj želimo skrbeti.

Cilj - brez emisij

Poraba električne energije, poraba plina, ogrevanje pisarn in skladišč, poraba bencina – vse to ustvarja naš ogljični odtis, česar se dobro zavedamo. Po svojih najboljših močeh se trudimo zmanjšati ta odtis in ga na koncu celo spraviti na nič.

Ogljični odtis

Osnova za te aktivnosti je letna revizija ogljičnega odtisa, ki jo za nas izvaja GreenX v skladu s standardom GHG Protocol. Zaradi tega vemo, na katerih področjih moramo optimizirati svoje aktivnosti, in lahko sproti spremljamo napredek.

Dejanja

Leta 2022 smo v ozračje izpustili 237,51 [MgCO2e] toplogrednih plinov. Za nakup offset toplogrednih plinov smo izenačili popolnoma isti znesek. Kaj to pomeni? Investiramo v projekte, namenjene zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v regijah v razvoju.

Paketi

Iz našega skladišča vsak dan odpošiljamo več kot tisoč paketov. A brez skrbi – za njimi ne ostane nobena sled. Že davno smo prenehali uporabljati plastično embalažo. Namesto te smo uvedli posebej oblikovane papirnate vrečke, izdelane iz 100 % recikliranega papirja. Porabili smo veliko časa, da smo jih izboljšali, tako da so obenem enostavne za transport in tudi vzdržljive.

Kartonske škatle

Uvedli smo tudi škatle lastne blagovne znamke, ki ne zahtevajo uporabe lepilnega traku in imajo pametno zapiranje, tako da jih je mogoče ponovno uporabiti. In to še ni vse. V naših paketih ne boste našli folijskega lepilnega traku – imamo svojega, papirnega. Prav tako ne boste našli polnil iz folije - zamenjali smo jih s papirjem z nizko gramaturo. Ok in kaj bomo naredili z vsem tem starim papirjem? To je čisto enostavno Oddamo ga v reciklažo.

BREEAM Certificate

BREEAM je certifikacijski sistem, ki ocenjuje zgradbe z vidika varovanja okolja, energetske učinkovitosti, izpustov toplogrednih plinov, ravnanja z odpadki, skrbi pa tudi za lokalne skupnosti in udobje uporabnikov. Naša skladišča in pisarne v Gliwicah so pridobili certifikat BREEAM z rezultatom „zelo dobro“. To pomeni, da ustvarjamo prostore, ki so ljudem prijazni in so prijazni do okolja.

Kompulzacija ogljika - kako nevtraliziramo naš ogljični odtis?

Za uravnoteženje emisij CO2 v ozračje smo pridobili kompulzacijo ogljika v okviru programa CORDILLERA AZUL - Preprečevanje krčenja gozdov v Narodnem parku Cordillera Azul. Glavni cilj teh ukrepov je zaustaviti degradacijo gozdov v osrednjem delu Peruja. To je mogoče zaradi aktivnih korakov narodnega parka, ki pravno ščiti gozdne površine in spodbuja lokalno skupnost k okoljskim ukrepom.

Kako delujejo naša sredstva v okviru kompulzacije ogljika projekta Cordillera Azul National Park REDD+ CCB?

Cilji projekta:
- odprava revščine
- zagotavljanje dostopa do izobraževanja
- zagotavljanje enakosti spolov
- zagotavljanje dostopa do čiste vode
- stabilen gospodarski razvoj in pravica do dela
- podpora inovacijam v industriji in infrastrukturi
- zmanjševanje neenakosti
- boj proti podnebnim spremembam
- zaščita biotske raznovrstnosti
- prizadevanje za mir in pravičnost
- sodelovanje v mednarodnih dejavnostih

Logo Climate Trade

 

PREVERITE POROČILA IN CERTIFIKATE