top

Dereze

Pohodniški raki so nepogrešljiv del zimske opreme. Z njimi boste varno prečkali zasnežene in ledene poti, ledenike in zahtevne poti v visokogorju. Ponujamo vam rake za planinske in pohodniške čevlje z različnimi sistemi pritrditve.
View as Grid List

85 Izdelki

 1. -10%
  Klasične dereze Edelrid Shark Soft - night oasis

  Seznam želja

 2. -33%
  Sponke za dereze Climbing Technology Standard Bar

  Seznam želja

 3. -30%
  Sponke za dereze Climbing Technology Long Bar

  Seznam želja

 4. -10%
  Avtomatske dereze Blue Ice Harfang Tour Crampon - blue

  Seznam želja

 5. -10%
  Avtomatske dereze Blue Ice Harfang Crampon - blue

  Seznam želja

 6. -10%
  Avtomatske dereze Blue Ice Harfang Enduro Crampon - black

  Seznam želja

 7. -10%
  Blue Ice Center Strap
  Blue Ice Center Strap
  17,99 € 19,99 €

  Seznam želja

 8. -10%
  Pas Blue Ice Ankle Straps
  Pas Blue Ice Ankle Straps
  17,99 € 19,99 €

  Seznam želja

 9. -10%
  Snežni nastavki Blue Ice Harfang ABS

  Seznam želja

 10. -10%
  Sprednja košarica za dereze Blue Ice Toe Baskets

  Seznam želja

 11. -10%
  Sprednji zatič za dereze Blue Ice Toe Bails

  Seznam želja

 12. -10%
  Avtomatske dereze Blue Ice Harfang Alpine Crampon - black

  Seznam želja

 13. -10%
  Avtomatske dereze Blue Ice Harfang Alpine Hybrid - black

  Seznam želja

 14. -10%
  Sponke za dereze Climbing Technology Flex Bar-B

  Seznam želja

 15. -22%
  Klasične dereze Camp Stalker Universal - green

  Seznam želja

 16. -21%
  Polavtomatske dereze Camp Stalker Semi-Automatic - green

  Seznam želja

 17. -21%
  Avtomatske dereze Edelrid Beast - oasis

  Seznam želja

 18. -20%
  Avtomatske dereze Edelrid Beast Lite - oasis

  Seznam želja

 19. -25%
  Avtomatske dereze Edelrid Shark - oasis

  Seznam želja

 20. -15%
  Avtomatske dereze Camp Blade Runner

  Seznam želja

 21. -15%
  Avtomatske dereze Black Diamond Neve Pro - envy green

  Seznam želja

 22. -20%
  Dereze Camp Skimo Total Race
  Dereze Camp Skimo Total Race
  126,99 € 159,99 €

  Seznam želja

 23. -10%
  Sponka za dereze Petzl Universal Link Bar

  Seznam želja

 24. -15%
  Klasične dereze Salewa Alpinist Walk - steel/blue

  Seznam želja

 25. -6%
  Polavtomatske dereze Salewa Alpinist Combi - steel/blue

  Seznam želja

 26. -10%
  Polavtomatske dereze Grivel G14 New Matic EVO

  Seznam želja

 27. -10%
  Avtomatske dereze Grivel G12 Cramp O Matic EVO

  Seznam želja

 28. -10%
  Klasične dereze Grivel Air Tech New Classic EVO

  Seznam želja

 29. -10%
  Avtomatske dereze Grivel Air Tech Cramp O Matic EVO

  Seznam želja

 30. -10%
  Klasične dereze Grivel G10 New-Classic EVO

  Seznam želja

 31. -9%
  Snežni nastavki Climbing Technology Antibott Snow

  Seznam želja

 32. -26%
  Sponka za dereze Petzl Reversible Linking Bars Long

  Seznam želja

 33. -10%
  Zaščita za dereze Grivel Crampon Crown

  Seznam želja

 34. -19%
  Dereze Petzl Irvis Hybrid
  Dereze Petzl Irvis Hybrid
  139,99 € 173,99 €

  Seznam želja

 35. -20%
  Avtomatske dereze Petzl Dart Leverlock Fil

  Seznam želja

 36. -10%
  Komplet Climbing Technology Nuptse Evo + Alpin Tour

  Seznam želja

 37. -10%
  Vrečka za dereze Grivel Crampon Safe Small

  Seznam želja

 38. -10%
  Vrečka za dereze Grivel Crampon Safe

  Seznam želja

 39. -22%
  Dereze Dynafit Cramp-In - orange/blue

  Seznam želja

Page
na stran
View as Grid List

85 Izdelki

Počisti

Pohodniški in plezalni raki so na voljo pri 8a.si

Kolesarski cepini so poleg sajke in plezalne čelade nepogrešljiv del opreme vsakega plezalca in zimskega gorskega pohodnika. Brez njih je gibanje po poledenelem terenu praktično nemogoče. V visokogorju se v pohodniških rakih gibljete skoraj ves čas, zato je izjemno pomembno, da izberete ustrezen model. Ta mora namreč ustrezati tako vaši obutvi kot tudi izzivom, s katerimi se nameravate soočiti v gorah. Krampi za pohodne čevlje in prehode po srednje zahtevnih poteh se razlikujejo od krampov za planinske čevlje, ki so namenjeni plezanju v ledu in na mešanih terenih. V prvem primeru boste običajno potrebovali step-in rake, v drugem pa polavtomatske ali avtomatske rake. Širok izbor različnih modelov vrhunskih proizvajalcev, kot so Climbing Technology Nuptse Evo, Petzl, Black Diamond ali Grivel, bo zagotovil, da bo vsak gorski navdušenec našel model, ki bo popolnoma ustrezal njegovim individualnim potrebam.

Odbojni raki - za pohodništvo in led - struktura

Sodobni pohodniški in gorski raki so sestavljeni iz dveh plošč - sprednje in zadnje, med njima pa je priključek. Takšna zasnova zagotavlja kompaktne dimenzije pri prenašanju rakev in omogoča, da se optimalno prilegajo različnim čevljem. Poseben priključek vam omogoča tudi popolno prilagoditev dolžine glede na velikost čevlja. Za prilagoditev velikosti krpelj glede na uporabnikove čevlje je potrebnih le nekaj trenutkov. Za sprednje in zadnje plošče se uporablja več materialov, ki morajo izpolnjevati stroga merila, kot sta visoka trdnost ali zanesljivost pri nizkih temperaturah. Kaljeno jeklo je najbolj priljubljen material, ki se uporablja za rampone za pohodniške čevlje - odlikujeta ga trpežnost in dolga življenjska doba. Zobje iz tega materiala dolgo časa ohranijo želeno ostrino. Izbrani plezalni raki so izdelani iz nerjavečega jekla, zato so manj občutljivi na vlago, kadar rakov ne morete popolnoma posušiti za daljše časovno obdobje. Planinski raki, pri katerih je majhna teža prednostna naloga, so izdelani iz lahkih zlitin. Za to rešitev se najpogosteje odločajo ljubitelji turnega smučanja in pohodniki, ki na svojih poteh le občasno uporabljajo rake. Pri manj intenzivni uporabi ta rešitev bistveno zmanjša težo nahrbtnika na pristopu.

Katere rake naj izberem za pohodništvo in katere za plezanje?

Osti zobje so tisti element, ki v vsakem čevlju z rakom zagotavlja maksimalen oprijem na ledu in zmrznjenem snegu. Odvisno od modela se lahko njihovo število, oblika in razporeditev precej razlikujejo. Pri pohodniških rakih so zobje prilagojeni srednje zahtevnemu terenu, zato je gibanje v njih lažje tudi na manj nagnjenih pobočjih. Začetni raki imajo 10 zob, nekoliko naprednejši bodo imeli 12 zob. Po drugi strani pa imajo plezalni raki zelo agresivno nastavitev zob, zaradi česar lažje prodirajo v trd led. Dodatni sprednji (napadalni) zobje so zamenljivi, tako da jih lahko, če se v ledu hitreje obrabijo, zamenjate z novimi. Izbrani modeli omogočajo tudi spreminjanje konfiguracije zob. Tako lahko dobite mono-point ledene rake z enim napadalnim zobom ali bi-point - z dvema napadalnima zoboma. Prava izbira je odvisna od terena in izbrane poti. Plezalni modeli so običajno raki za visoke gorske čevlje in jih je treba uporabljati z ustrezno tehnično obutvijo.

Snežni čevelj - tako imenovani antiboti

Smeroma vsi današnji pohodniški in gorski raki so standardno opremljeni s tako imenovanimi antiboti, to je podlogami proti snegu To so elementi iz rahlo elastičnega materiala, ki jih namestite na spodnjo stran sprednje in zadnje plošče svojih rakev. Zaradi svoje elastičnosti preprečujejo, da bi se sneg prilepil na spodnjo stran. Z vsakim korakom se rahlo upognejo, kar preprečuje, da bi se prilepile naslednje plasti snega. Prekomerno kopičenje snega je dejansko zelo nevarno. Debela plast snega pod raki lahko povzroči nenadno izgubo oprijema, takoj ko se zobje ne morejo ugrizniti v led.

Kako pritrditi rake na čevlje? - stopničaste, polavtomatske in avtomatske rake

Plezalni in pohodniški raki se lahko bistveno razlikujejo po načinu pritrditve. Upoštevajte, da se vsak gorski raki ne prilega vsakemu čevlju. Kako torej zimske kremplje prilagoditi svoji obutvi? Planinske rake lahko razdelimo v tri glavne skupine, ki se razlikujejo po načinu pritrditve, vsaka pa je optimalno primerna za drugo skupino obutve.

Osnovna različica so strop-in raki (njihove starejše različice se včasih imenujejo tudi strap-on raki). Uporabljate jih lahko z večino togih pohodniških čevljev, zato so najbolj priljubljeni med zimskimi pohodniki in pohodniki na zasneženih poteh. polovzmetni raki zahtevajo posebno ploščo na zadnjem delu čevlja, ki omogoča pritrditev rakov z zaponko. Obutev, ki omogoča njihovo namestitev, je ustrezno trša, celotna zasnova pa zagotavlja veliko večjo natančnost pri gibanju po ledu. To je osnovna vrsta pritrditve za številne plezalne modele. Automatski raki so najnaprednejša različica. Zasnovane so za specializirano visokogorsko obutev. Ta različica se najpogosteje uporablja za ledno plezanje in plezanje na tehnično zahtevne vrhove. Ponuja skoraj popolno povezavo s čevlji, kar se odraža v popolnem občutku na ledu. Zato je vsak par plezalnih krempljev opremljen s to vrsto pritrdišča. Sistem samodejnega pritrjevanja je tudi zelo enostaven za pritrditev, kar je bistvenega pomena na višjih nadmorskih višinah, ko lahko nekaj sekund pritrjevanja opreme bistveno poveča vaše udobje in zmanjša nevarnost podhladitve.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako uskladiti svoje rake s škornji?

Gorski raki so na voljo s tremi vrstami pritrditev. Od vaše obutve je odvisno, ali boste izbrali step-in, polavtomatske ali avtomatske rake. Na večino pohodniških čevljev lahko brez težav namestite step-in rake (imeti morajo le precej tog podplat). To je najbolj vsestranska izbira za pohodnike. Polavtomatski raki se prilegajo le gorskim čevljem z ustrezno ploščo na zadnjem delu čevlja, ki jo proizvajalec ustrezno opiše. Samodejni raki se uporabljajo le v visokogorski obutvi, ki ima ustrezne plošče na sprednjem in zadnjem delu čevlja. Informacije o tem, katere rake je mogoče uporabiti za določeno vrsto čevlja, običajno zagotovi proizvajalec čevlja sam.

Katere rake naj nosim v Tatrah?

V Tatrah se na zasneženih poteh dobro obnesejo raki za gorske čevlje z najmanj 10 in še raje 12 zobmi. Izbira nastavka za rake je odvisna od vaše obutve, vendar tudi stopničaste rake že zagotavljajo dovolj oprijema in samozavesti za gibanje po snegu in ledu. Vsekakor bodo raki iz jekla bolj vzdržljiva izbira, saj se lahko pogosto znajdete na mešanem terenu s skalami, ki štrlijo izpod snega. Najpreprostejši modeli pohodniških rakev v Tatrah zagotovo ne bodo delovali.

Katero vrsto rakev naj izberem?

Izbira rakev je odvisna od dejavnosti, ki jo nameravate opravljati v gorah. Obstajajo tri glavne vrste rakev. Prva med njimi so pohodniški raki. To je najbolj priljubljena izbira med pohodniki in visokogorskimi pohodniki. So optimalna izbira za zasnežene in poledenele gorske poti. Druga vrsta so plezalni čevlji. To so specializirani modeli za ledno plezanje in napredni alpinizem, kjer plezate po ledenih in skalnih stenah. Tretja vrsta so turnosmučarski raki Ker jih uporabljate le občasno, so najpogostejši raki za smučarske čevlje izdelani iz lahkih kovinskih zlitin.