top

Pohodniške mini dereze

Pohodniški raki so nepogrešljiv pripomoček na poledenelih poteh in zasneženih stezah. Raki, ki se nosijo na čevljih, bodo koristni za vse pohodnike, ki se pozimi odpravljajo na zmerne poti, kjer ni potrebe po gorskih rakih.
View as Grid List

18 Izdelki

 1. -24%
  Mini dereze Grivel Explorer Light

  Seznam želja

 2. -14%
  Tekaške mini dereze Camp Ice Master Run

  Seznam želja

 3. -15%
  Mini dereze Camp Ice Master Evo
  Mini dereze Camp Ice Master Evo
  35,49 € 41,99 €

  Seznam želja

 4. -10%
  Mini dereze Salewa MTN Spike - black night

  Seznam želja

 5. -10%
  Komplet La Sportiva Set Ricambio Chiodo A.T. Grip

  Seznam želja

 6. -24%
  Mini dereze Nortec Fast - lemon

  Seznam želja

 7. -15%
  Mini dereze Nortec Fast - pink

  Seznam želja

 8. -16%
  Tekaške mini dereze Nortec Trail - orange

  Seznam želja

 9. -24%
  Tekaške mini dereze Nortec Corsa

  Seznam želja

 10. -15%
  Mini dereze Nortec Street
  Mini dereze Nortec Street
  15,99 € 18,99 €

  Seznam želja

 11. -10%
  Mini dereze Climbing Technology Mini Crampon 6P

  Seznam želja

 12. -10%
  Mini dereze Climbing Technology Mini Crampon 4P

  Seznam želja

na stran
View as Grid List

18 Izdelki

Počisti

Rampi za pohodniške čevlje so izdelani v več različicah, z različnimi sistemi prileganja in različno učinkovitostjo "držanja" na zimskih tleh. Preden se odločite za nakup, si lahko ogledate posamezne vrste.

Tipi pohodniških krempljev

Pravično je reči, da lahko rake za čevlje razdelimo v tri najpogostejše kategorije. 1) Prva vrsta je najbolj klasična in v veliki meri črpa iz zasnove visokogorskih rakev. To so krakoni, nameščeni s trakovi pod čevljem Jekleni zobje so nameščeni na eni plošči (manjši ali večji, odvisno od števila zob), ki je nameščena pod podplatom. Ta vrsta pohodniških rakev je pritrjena na sredini podplata. Ti mini jekleni raki s 4 ali 6 zobmi, pritrjeni na pohodniške čevlje vseh velikosti s širokimi trakovi, se optimalno obnesejo v razmeroma globokem snegu. Dolgi in močni zobje se globoko zagrizejo v tla in zagotavljajo stabilno oporo za uporabnikovo ravnotežje. Ta vrsta rakev učinkovito preprečuje zdrs na zmrznjenem snegu. Hkrati so robustni, izjemno mehansko odporni in trpežni - da ne omenjamo poceni.
2) Druga, izjemno priljubljena vrsta so ramponi, ki se vlečejo čez čevlje Natančneje, gre za niz krajših zob pod sprednjim delom čevlja in peto, ki so pripeti in pritrjeni na zgornji del z elastično gumo. Z njim se čevelj trdno oprime ter zagotavlja optimalno prileganje in napetost. Ta vrsta pohodniških rakov ima nekoliko krajše zobe, vendar so nameščeni v celoti pod čevljem. To vam omogoča učinkovito gibanje v zunanjem okolju. Poleg tega oprijema tu ne izboljšujejo le sami trni, temveč tudi verige, ki se zagrizejo v sneg kot verige na zimskih pnevmatikah. Prožnost te rešitve pomeni tudi, da se sneg ne nabira pod podplatom čevlja, temveč se skoraj pri vsakem koraku "potisne" ven. Te modele je treba zaradi potrebe po ustrezni razporeditvi trnkov pod celotnim podplatom prilagoditi velikosti obutve, ki jo nosite (kot je opisano v nadaljevanju).
3) Tretjo vrsto predstavljajo protizdrsne blazinice, pri katerih so zobce nadomestile majhne trnke/čepe. To bodo običajno modeli, namenjeni izključno mestni obutvi, pri kateri skorajda ne razmišljate o gibanju v globokem snegu ali na klancu, temveč se želite preprosto izogniti padcu na zimskem pločniku, prekritem s "steklom", tj. tanko, skoraj nevidno plastjo gladkega in peklensko spolzkega ledu. Tovrstne rake za čevlje - ali bolje rečeno, bodice za čevlje ali, natančneje, podloge za bodice - je enostavno namestiti, ne motijo naravnega kotalnega gibanja stopala in dobro delujejo tudi na tanki plasti ledu, ne da bi prodirali v kamenje ali asfalt.

Katero velikost rakev naj izberem?

Najbolj elastičen gumijast trak ne bo rešil težave s kovinskimi bodicami in verigami, ki sploh niso raztegljive. Zaradi tega so gumijasti raki za obutev izdelani v različnih velikostih. Majhnih ne poskušajte vsiliti na prevelike čevlje, saj guma tega ne bo zdržala! V najboljšem primeru se bo zlomila na koncu pohoda in ne na njegovem začetku, vendar ne pozabite, da ima tudi ona svojo vzdržljivost. Podobno ne poskušajte na majhne čevlje natakniti prevelikih rakev. Ohlapnost verig ne bo izginila - z vsakim korakom bodo poletele, zazvonile in kot ostroge štrlele za peto. Več velikostnih razponov vam resnično omogoča, da rake optimalno prilagodite svojim čevljem. Če je vaša velikost "na meji", vzemite večje.
Dobra novica: najmanjša velikost je najboljša tudi za otroke. Morda boste morali svojemu osemletniku še vedno pomagati, ko si jih bo nataknil, vendar so potem raki varno pritrjeni na čevlje, med hojo ne popustijo, kratki zobci pa ne predstavljajo večje nevarnosti za nogavice hlač. Pogosto se uporabljajo različne barvne različice gume za rake, zlasti zato, da družine ali skupine pohodnikov lažje hitro prepoznajo velikost. To manjšo nevšečnost, da je treba ob nakupu povečati velikost, nadomestita odlično prileganje čevlju in občutek zelo naravne hoje.

Turistični raki za tek v zimskih razmerah

Najlažji modeli rakev so zasnovani posebej za tek v zimskih razmerah. Odlično se ujemajo s tekaškimi copati, saj vam omogočajo, da ohranite maksimalen oprijem na poledenelih poteh. Z njimi lahko skoraj vsak čevelj spremenite v zimski čevelj, ki bo zagotavljal oprijem tako na snegu kot na ledu. Raki za tekaške čevlje so odlična rešitev ne le za izkušene gorske tekače, ki osvajajo gorske poti. Prav tako so odlična izbira za vse, ki želijo nadaljevati trening v bližnjem parku, tudi ko so vse poti poledenele.

Različni pohodniški raki v trgovini 8a.si

Glavna prednost pohodniških rakev je, da jih je mogoče namestiti na skoraj vsako vrsto obutve. V nasprotju z gorskimi raki ni treba, da bi bila obutev posebej toga. Zato so pohodniški raki priljubljeni za hojo po zaledenelih parkih, pohodništvo po zasneženih poteh ali celo za gibanje po mestu med nenadnim napadom zimskega vremena. Široka ponudba rakev za čevlje v trgovini 8a.si omogoča vsakemu uporabniku, da izbere model, ki je popolnoma primeren za njegovo določeno dejavnost.
Posebej velja omeniti modele italijanske blagovne znamke Climbing Technology. Tako raki Mini (v različici s 4 in 6 zobmi) kot pohodniški raki Ice Tractions izpolnjujejo zahteve Direktive EU 2016/425 in ustrezne določbe standarda EN 893:2010 za osebno zaščitno opremo (PPE) kategorije II. Ker so "protizdrsne podloge za čevlje", imajo oznako CE in so predmet inšpekcijskega pregleda proizvodnega procesa ter rednega preverjanja skladnosti z omenjenimi zahtevami.
Vendar pa se morate zavedati, da tudi vrhunski raki za čevlje ne odpravljajo popolnoma nevarnosti zdrsa in da niso nadomestilo za "polnopravne" rake na zahtevnejših gorskih terenih. Pohodniški raki so namenjeni dejavnostim, kot so pohodništvo v nizkih gorah, pohodništvo po mestnih poteh, zimski tek v gozdu itd. Uporabljajo se lahko za hojo po snegu in poledenelih površinah, zmrznjeni travi ali blatu (ali mešanici vsega naštetega). Izboljšajo stabilnost in oprijem na ravnem terenu ali rahlo nagnjenih pobočjih (manj kot 20°). Na skalah ali zamrznjenih balvanih se ne obnesejo dobro in niso primerni za plezanje. Čeprav boste morda slišali mnenje, da so čevljarski raki "kot nalašč za Tatre", ne pozabite, da gre morda za hojo po priljubljeni poti do planinskega doma, nikakor pa ne za dejavnosti na zahtevnejšem terenu.