top

Ultralahka oprema

Ultralahka oprema je najlažja pohodniška in športna oprema. Naj gre za ultralahek šotor, ultralahek nahrbtnik ali ultralahko spalno vrečo, je idealna za alpinizem ali zahtevno pohodništvo.
View as Grid List

583 Izdelki

 1. -4%
  Šotor za 2 osebi Samaya 2.0 - blue/blue
  Šotor za 2 osebi Samaya 2.0 - blue/blue
  1.139,99 € 1.195,99 €

  Seznam želja

 2. -11%
  Smučarski nahrbtnik Ortovox Ravine 28 - black raven

  Seznam želja

 3. -11%
  Smučarski nahrbtnik Ortovox Ravine 28 - hot orange

  Seznam želja

 4. Ponjava Hyberg Zolo Max - green

  Seznam želja

 5. -10%
  Vreča za opremo Hyberg DryBag Large DCF 12L - gray

  Seznam želja

 6. -25%
  Sončna očala Julbo Density - Spectron 3 - crystal/blue

  Seznam želja

 7. -10%
  Žepni nož Opinel Colorama no.08 - khaki

  Seznam želja

 8. -10%
  Žepni nož Opinel Colorama no.08 - brown dark

  Seznam želja

 9. -15%
  Orodje Gerber Armbar Slim Drive - orange

  Seznam želja

 10. -10%
  Plezalni pas Blue Ice Halo - shadow

  Seznam želja

 11. -10%
  Plezalni nahrbtnik Blue Ice Dragonfly 18 - winetasting

  Seznam želja

 12. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Akila Hammer - patrol red

  Seznam želja

 13. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Falk Ice Axe - dark grey

  Seznam želja

 14. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Blackbird Ice Axe - black

  Seznam želja

 15. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Akila Adze - patrol red

  Seznam želja

na stran
View as Grid List

583 Izdelki

Počisti

Kaj je ultralahka pohodniška oprema?

Ultralahka pohodniška oprema je oprema, namenjena izkušenim pohodnikom, kolesarjem in alpinistom, za katero je značilna zelo majhna teža. Zasnova in uporabljeni materiali so izbrani tako, da je teža čim manjša, hkrati pa ohranjajo potrebno funkcionalnost in vzdržljivost. Najbolj priljubljeni izdelki so ultralahki šotori, ultralahke spalne vreče in ultralahki nahrbtniki ter najlažja pohodniška plovila. Za to vrsto ultralahke pohodniške opreme je značilna zelo majhna teža ob ohranjanju potrebne funkcionalnosti. Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo ultralahke opreme, so skrbno izbrani, da zagotavljajo optimalno ravnovesje med trdnostjo in lahkoto. Številni proizvajalci uporabljajo napredne tehnologije, kot so laminacija, silikonizacija ali uporaba kompozitnih vlaken, da bi dosegli čim nižjo težo ob ohranjanju potrebne vzdržljivosti.

Ultralahek šotor

Ultralahki šotori so zasnovani za minimalno težo in velikost. Izdelani so iz lahkih tkanin, kot je silikoniziran najlon, ki zagotavlja vodotesnost in vzdržljivost ob minimalni teži. Ultralahki šotori za 1 in 2 osebi, imajo preproste strukture in omejeno število steznikov. Pogosto so opremljeni tudi s posebnimi sistemi za pritrjevanje tropin, ki zmanjšajo število potrebnih vrvi ali kavljev. Za vsak ultralahek šotor je značilna tudi njegova kompaktna velikost, ko je zapakiran, zaradi česar je idealen za najzahtevnejše odprave.

Ultralahka spalna vreča

Ultralahke spalne vreče so prav tako zasnovane za minimalno težo, hkrati pa zagotavljajo ustrezno izolacijo in toplotno udobje. Najpogosteje so polnjene z visokokakovostnim gosjim puhom. Ta zagotavlja fenomenalno izolacijo ob minimalni teži in odličnih lastnostih stiskanja. Ultralahka spalna vreča v pakiranju zavzame malo več prostora kot povprečna plastenka za vodo. Tkanine, ki se uporabljajo za ultralahke spalne vreče, so tanke, vendar trpežne, da zmanjšajo težo in v nahrbtniku zavzamejo čim manj prostora.

Ultralahki nahrbtniki za gore in širše

Ultralahki nahrbtniki so zasnovani tako, da zmanjšujejo težo, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost ali funkcionalnost. Izdelani so iz lahkih, a trpežnih materialov, kot so najlon nizke teže, tkanine ripstop, ki so odporne proti raztrganinam, in druga sintetična vlakna, ki zagotavljajo trdnost in minimalno težo. Ultralahki nahrbtniki imajo običajno omejeno število žepov in dodatne funkcije, kot so predali za shranjevanje ali hlače, da se zmanjša nepotrebna teža. Vendar pa z ustreznim pakiranjem opreme ultralahki nahrbtniki ostajajo zelo funkcionalni in so lahko zelo udobni za uporabo. Druga ultralahka pohodniška oprema vključuje predmete, kot so pohodniške kuhalnice ali posoda in jedilni pribor, ki so izdelani iz lahkih materialov, kot je titan.

Ultralahka pohodniška oprema - prednosti in slabosti

Uporaba ultralahke pohodniške opreme ima številne prednosti. Prvič, nizka teža opreme pohodnikom omogoča učinkovitejše gibanje na terenu, zlasti če moramo spakirati za več dni. Poleg tega ultralahka oprema v nahrbtniku zavzame manj prostora, kar vam omogoča večjo prilagodljivost in pakiranje v manjši nahrbtnik. Ultralahka pohodniška oprema je idealna za ljudi, ki cenijo minimalizem. Vendar pa je treba upoštevati, da lahko ultralahki šotor, ultralahka spalna vreča ali ultralahek nahrbtnik zahtevajo občutljivejše ravnanje in nego. Poleg tega so lahko nekateri elementi tradicionalne opreme v ultralahki različici zmanjšani ali odpravljeni, kar lahko vpliva na udobje pri uporabi. Pred nakupom ultralahke opreme je vedno dobro skrbno pregledati njene specifikacije ter izbiro prilagoditi potrebam in pogojem, v katerih jo bomo uporabljali.