top

Morakniv

Morakniv je kultni švedski proizvajalec visokokakovostnih nožev. Ponudba vključuje klasične modele z lesenim ročajem, pohodniške nože in nože za bushcraft. Noži Morakniv "Made in Sweden", izdelani iz nerjavečega jekla, odlikujeta najvišja kakovost izdelave in visoka vzdržljivost.
View as Grid List

14 Izdelki

 1. Kresivo Morakniv Spark Fire Starter - black

  Seznam želja

 2. Žepni nož Morakniv Kansbol Multi-Mount - olive green

  Seznam želja

 3. Žepni nož Morakniv Companion Spark - black

  Seznam želja

 4. Žepni nož Morakniv Bushcraft Black SRT - black

  Seznam želja

 5. Žepni nož Morakniv Garberg Multi-Mount - black

  Seznam želja

 6. Žepni nož Morakniv Eldris - black

  Seznam želja

 7. Žepni nož Morakniv Outdoor 2000 - olive green

  Seznam želja

 8. Žepni nož Morakniv Forest - olive green

  Seznam želja

 9. Žepni nož Morakniv Eldris - green

  Seznam želja

 10. Žepni nož Morakniv Companion Spark - red

  Seznam želja

 11. Žepni nož Morakniv Bushcraft Survival - black

  Seznam želja

 12. Žepni nož Morakniv Companion Spark - green

  Seznam želja

na stran
View as Grid List

14 Izdelki

Počisti

Morakniv - od kod prihaja blagovna znamka

Korenine blagovne znamke Morakniv segajo v leto 1891. Takrat se je Frost-Erik Erson vrnil v svojo vas Östnor blizu mesta Mora na Švedskem. Štiri leta je delal v Ameriki kot drvar. Kmalu po vrnitvi je ustanovil manufakturo, ki je izdelovala sani ter opremo in orodja, potrebna za obdelavo lesa. Pri izdelavi večjih predmetov so mu ostajali neizkoriščeni ostanki materialov, ki bi jih lahko za kaj uporabil. Kmalu so bili iz njih izdelani prvi moraknivski noži, ki so se priljubili potujočim trgovcem. Novica o odličnih nožih iz Morave se je začela širiti po vsej Švedski. V začetku 20. stoletja je bila blagovna znamka že dobro znana med obrtniki v Evropi. Leta 1904 je podjetje Frost zaposlovalo 10 delavcev in izdelalo 19 000 nožev na leto. Po letu 1920 se na nožih pojavi napis Sweden, ki je zagotovilo za visoko kakovost rezila. V tem obdobju je na Švedskem delovalo več neodvisnih proizvajalcev nožev.

Značilnost nožev Morakniv so bili rdeči ročaji. Prvotno so bili izdelani iz navadnega brezovega lesa, ki je bil proizvodni odpadek pri izdelavi sani. Sčasoma pa so začeli uporabljati posebno vrsto breze z značilno barvo. Vendar je tega materiala, ki je nožem dajal edinstven videz, kmalu zmanjkalo. Da bi ohranili edinstvenost nožev, so začeli barvati ročaje iz navadne breze. Kmalu so začeli barvati tudi ročaje nožev z različnimi odtenki rdeče in ta barva je postala ena od razpoznavnih značilnosti nožev, izdelanih v okolici mesta Mora.

Kako so izdelani noži švedskega proizvajalca?

Trenutno so vsi noži Morakniv izdelani na Švedskem, v bližini mesta Mora. Za izdelavo visokokakovostnega noža niso potrebni le dobri materiali, temveč tudi veliko izkušenj. Modeli švedske blagovne znamke, ki so v industriji že več kot 130 let, se odlikujejo po visoki zanesljivosti. Prvi korak je izbira prave vrste jekla za določeno vrsto noža. Morakniv uporablja ogljikovo in nerjavno jeklo. V tovarnah te blagovne znamke je na uro izdelanih kar 7 000 rezil. Nato se jeklena rezila ustrezno kalijo, da pridobijo večjo trdnost, prožnost in dolgo ohranijo ostrino. Naslednja faza proizvodnje je priprava ročajev. Sodobni noži imajo ročaje iz plastike, vendar se ves čas vzporedno izdelujejo tudi klasični modeli z lesenimi ročaji. Slednji se ves čas sestavljajo ročno. Na koncu se opravi nadzor kakovosti. Posledično je končni izdelek izjemno oster, ima popoln videz in je kot nalašč za vsak izlet.

Širok izbor nožev Morakniv v trgovini 8a.si

V naši ponudbi boste našli različne modele nožev švedskega proizvajalca, ki so kot nalašč za številne dejavnosti na prostem. Priročni pohodniški noži bodo dobro opravili svoje delo pri pripravi jedi ali popravljanju opreme. Nekoliko večji modeli za ljubitelje bushcrafta bodo pomagali pri pripravi zavetišča ali izdelavi potrebne opreme za naš tabor. Znamka Morakniv ponuja nože različnih oblik in dolžin rezil, zato lahko brez težav izberete model, ki bo popolnoma ustrezal vašim potrebam.