top

Čevlji za turno smučanje

Turnosmučarski čevlji so modeli, katerih razred boste prepoznali ne le na spustu, temveč predvsem na najdaljših in najstrmejših vzponih. Tu so izredno pomembni nizka teža, največja gibljivost zgornjega dela, enostavnost vpenjanja v vezi in prehod iz hoje v smučarski način. Oglejte si udobne turnosmučarske čevlje!
View as Grid List

64 Izdelki

 1. -10%
  Čevlji za turno smučanje Hagan Pure

  Seznam želja

 2. -10%
  Čevlji za turno smučanje Hagan Core Lite

  Seznam želja

 3. -10%
  Čevlji za turno smučanje Scarpa F1 GT - petrol/orange

  Seznam želja

 4. -19%
  Čevlji za turno smučanje Fischer Travers GR - dark blue

  Seznam želja

 5. -30%
  Čevlji za turno smučanje Scarpa Gea RS - white/black

  Seznam želja

 6. -23%
  Čevlji za turno smučanje Dalbello Quantum

  Seznam želja

 7. -36%
  Čevlji za turno smučanje Dalbello Quantum Asolo Factory

  Seznam želja

Page
na stran
View as Grid List

64 Izdelki

Počisti

Smučarski turni čevlji z blagovno znamko

Dobri turnosmučarski čevlji so tisti, ki bodo udobni na dolgih vzponih in učinkoviti na spustih. Sliši se klišejsko, a prav zavedanje, da je treba uskladiti ti dve - zelo različni - lastnosti, vam omogoča, da vidite razlike med posameznimi modeli, jih razumete in jih ocenite kot prednost, slabost ali nekaj, kar za vas ni pomembno.

Ski touring čevlji - udobna hoja, samozavestno krmiljenje

Kateri čevlji za turno smučanje se vam zdijo udobni? Takšne, ki jih je skoraj nemogoče opaziti na nogi, v katerih ovratnik zgornjega dela dobro deluje prosto (premika se naprej in nazaj), in takšne, ki na začetku očitno ne pritiskajo na stopalo. Učinkoviti turnosmučarski čevlji so tisti, ki vas med spustom postavijo v želeni položaj, zagotavljajo dovolj togosti in oprijema stopala, da lahko "preberete" vaše signale in pravilno začnete zavoje. Kje je torej težava? No, po eni strani pričakujemo zelo lahkotno lupino z ovratnikom, ki je prirezan blizu ahilove tetive in omogoča veliko svobode, po drugi strani pa veliko togosti, spojler, ki nagne golen naprej, in veliko zaponk za zategovanje čevlja. Te lastnosti je seveda mogoče med seboj kombinirati, vendar morajo oblikovalci sklepati kompromise, da bi dali prednost nekaterim drugim lastnostim turnosmučarskih čevljev.
Na splošno lahko torej domnevamo, da se posamezni turnosmučarski čevlji znotraj obsežne kolekcije enega proizvajalca v veliki meri razlikujejo po tem, v katero smer "gredo" njihove lastnosti - v lahkotnost in učinkovitost med vzponom ali v učinkovitost pri spustu, podobno kot jo poznamo pri klasičnih modelih smuči za smučanje.

Smučarski alpinizem, turno smučanje ali morda free-touring?

V široki ponudbi turnosmučarskih čevljev najuglednejših proizvajalcev boste jasno prepoznali bolj specifičen namen in s tem lastnosti, ki jim je dana prednost in na katerih je poudarek. S takšno kategorizacijo boste zlahka zožili izbiro na modele, ki najbolje ustrezajo temu, kar si resnično želite početi v gorah in za kar boste porabili največ časa.

Turistični smučarski čevlji iz linije RACE in SPEED / UPHILL PERFORMANCE

Temeljno obsesiven poudarek je na nizki teži in čim večjem obsegu gibanja ovratnika (naprej/nazaj). V teh čevljih bi morali biti sposobni dejansko teči v hrib! Tempo 1000 m višinske razlike v manj kot 40 minutah med najboljšimi ni nič nenavadnega, pripravljenost žrtvovati se za udobje pa je precej visoka. So asketski, minimalistični in izdelani iz najlažjih materialov. Najlažji med najlažjimi (povsem karbonski čevlji, ki tehtajo nekaj več kot 500 g) so pogosto opremljeni z res tankim vložkom, o katerem lahko rečemo marsikaj, ne pa da je topel ali posebej udoben. Izjemno lahki na vzponih, ne posebno "ubogljivi" na noro hitrih spustih. Turnosmučarski čevlji v tej kategoriji so modeli, pri katerih je najpomembnejše, da se lahko preprosto pripnete v vezi in pohitite v hrib. Najtežji modeli v tej skupini (800-900 g) so običajno tisti, o katerih lahko razmišljajo manj izkušeni tekmovalci (izkušeni turni smučarji!). V veliki meri bodo ti čevlji podobni predlogom iz naslednje kategorije - vendar bodo z uporabo več in veliko bolj lahkih materialov zadovoljili potrebe ljubiteljev hitrega in ultralahkega turnega smučanja.
Linije SPEED čevljev bo cenila veliko večja skupina uporabnikov, saj ob tem, da so še vedno zelo lahki (o čemer ste do nedavnega lahko le sanjali!), ponujajo več udobja, boljše toplotne lastnosti in občutek nadzora pri spustu. Tu boste našli turnosmučarske čevlje z manj zaponkami, včasih podprtimi s kakšnim bolj domiselnim sistemom za vlečenje volumna lupine, velikim razponom gibanja, podplatom s tekalno plastjo, pripravljenim za vzpon na vrh (in torej brez smuči več; precej pogosto z raki). To so modeli, ki z nečim zadovoljijo ne le ambicioznega zimskega pohodnika, temveč tudi naprednega turnega smučarja.
Najdražji modeli bodo uporabljali karbonska vlakna (toga, lahka, a draga) ali grilamid. Slednji je novo skrivno orožje proizvajalcev čevljev za turno smučanje. Gre za sodoben poliamid, ki zagotavlja zahtevano togost, vzdržljivost in mehansko odpornost v širokem temperaturnem razponu - v lahki in izjemno tanki obliki.

Smučarski turni čevlji iz skupine TOUR / ALLROUND in FREERIDE

Nudijo optimalno težo, udobje in funkcionalnost, namenjeno vsem, ki uživajo v daljših vzponih, premagujejo turnosmučarske poti, ne da bi nenehno gledali na uro ali merilnik srčnega utripa. Ker so bolj podobni tradicionalnim smučarskim čevljem, jih bodo cenili tudi tisti, ki se s turnim smučanjem šele spogledujejo. Številni modeli za turno smučanje so opremljeni s toplejšimi čevlji, zaradi česar imajo tudi več možnosti za popolno prileganje stopalu (več pene, več udobja). S tremi ali celo štirimi zaponkami lahko pred spustom najbolj učinkovito utrdite lupino.
Freeride turni smučarski čevlji (opisani tudi kot FREE TOUR čevlji) so najbolj usmerjeni k udobnemu smučanju po strmini, nadzoru smuči in visoki mehanski trdnosti. Ti modeli bodo ponujali večjo togost in prileganje, ki je najbližje klasičnim modelom za smučanje na smučeh. Bili bodo najtežji v celotni ponudbi turnosmučarskih čevljev, vendar ta teža nikakor ne presega standardov za freeride (ravno nasprotno!).
Tudi boste poleg modelov iz priljubljenega poliuretana (PU) našli tudi nekoliko dražje različice iz sodobnejših materialov: do 20 % lažji Pebax ali še zmogljivejši Grilamid.

Skladnost z vezmi za turno smučanje

Ko gre za vezi za turno smučanje, so vezave s čepi, ki zahtevajo posebne vložke na sprednjem delu čevlja in na peti, standard. So sestavni del turnosmučarskega čevlja, njihova pravilna namestitev in vrsta pa določata pravilnost in enostavnost vpenjanja v čepne vezi.
Tudi so značilne vdolbine na sprednjem in zadnjem delu školjke - dobro znane iz čevljev za smučanje na smučeh - pri turnosmučarskih modelih nepotrebne? Pogosto da, vendar ne vedno. Izrez na sprednji strani se je v preteklosti morda uporabljal za vpenjanje v turnosmučarske železniške vezi. Te so zdaj stvar preteklosti, zato je zelo vprašljivo, ali boste kdaj imeli priložnost (kaj šele željo) uporabiti to vrsto vezi. Zareza na sprednjem delu čevlja je lahko precej uporabna za pritrditev rakev. Vendar bi pretiravali, če bi rekli, da je bistvenega pomena, saj obstajajo adapterji za avtomatske rake in sistemi, s katerimi se sprednji del rake pritrdi neposredno na podplat turnosmučarskega čevlja (sistem Cramp-In), pa tudi step-in raki in polavtomatski raki, ki nimajo palice na sprednjem delu.
Zaključek na peti bo pomemben za ljudi, ki se odločajo za kombinacijske vezi za smučanje in spust Poleg tega morate biti pozorni na to, ali je res primeren! Številni proizvajalci turnosmučarskih čevljev jasno izključujejo uporabo hibridnih, manj tipičnih vezi. Že sama prisotnost vdolbine na zadnjem delu čevlja lahko nakazuje le možnost namestitve rakov v polavtomatski ali avtomatski različici.

Vložki za smučarske turne čevlje

Dynafit je razvil že tri generacije čepnih vložkov, ki se namestijo na različne znamke turnosmučarskih čevljev. Zagotavljajo najboljše prileganje z vezmi pin-tech. Vložke lahko dobite tudi pri drugih dobaviteljih, vendar so trenutno prav originalni Dynafitovi vložki varen standard, ki ga določajo najboljši proizvajalci čevljev.
Dynafitovi vložki Quick Step-In imajo dodaten utor, ki vodi sprednje zatiče v odprtine čevlja. To zelo očitno izboljša enostavnost in hitrost pripenjanja v vezi. Najnovejša različica Master Step s certifikatom TÜV ima še daljše vodilne utore, ki so dodatno obdani z mini trakom, zaradi katerega je skoraj nemogoče, da bi čepi ob vpenjanju vzmetali nazaj. Ta detajl ima velik vpliv na intuitivno in gladko pripenjanje. V kombinaciji z "vodilnimi" vezmi (kot so nekateri Dynafitovi modeli s sistemom Step In Side Towers) lahko v čevlje stopite skoraj z zaprtimi očmi.

Trdnost zgornjega dela - Flex indeks

Informacije o togosti Flexa proizvajalci turnosmučarskih čevljev do nedavnega sploh niso zagotavljali, vendar se počasi uveljavljajo. Praviloma velja, da višja kot je navedena vrednost, bolj tog je zgornji del (zapet za spust) in več sile mora uporabnik uporabiti na jezikih, da se ovratnik zgornjega dela nagne naprej. Izkušeni smučarji se seveda usmerijo v agresivnejši položaj pri smučanju, zato višji upogib pomeni upor, ki ga potrebujejo in pričakujejo. Manj izkušeni smučarji ali tisti z lažjo postavo se bodo bolje počutili v turnosmučarskih čevljih z nižjim upogibom. Okvirna priporočila za FLEX v kategoriji turnosmučarskih čevljev:začetniki 70-90, srednje zahtevni 90-110, zahtevni 100-120, strokovnjaki 120+ Vendar ne pozabite, da ni enotne standardizirane metode merjenja, zato lahko enake vrednosti za čevlje različnih proizvajalcev na koncu dajejo drugačen občutek. Priporočamo, da te informacije obravnavate kot referenco za primerjavo znotraj zbirke ene blagovne znamke. Upoštevajte tudi, da se turno smučanje precej razlikuje od turnega smučanja. Veliko bolj verjetno je, da boste naleteli na mehak sneg kot na "beton" kot na veleslalomski progi, poleg tega pa ni mogoče razviti hitrosti nad 100 km/h.
Z enostavnimi trakovi za moč (pospeševalni velcro ali naprednejši trakovi z vrvico nad prvo zaponko) lahko dodatno utrdite ovratnik zgornjega dela čevlja.

Velikosti turnosmučarskih čevljev

Ko gre za čevlje za turno smučanje, prevladuje merilo MONDOPOINT. Kot edini zanesljiv vir informacij o velikosti uporablja dolžino stopala. Velikost čevlja se izračuna z merjenjem dolžine stopala v milimetrih. Če je na primer vaše stopalo dolgo 257 mm, bi vam morala ustrezati velikost 26 (velikost 25,7 ne obstaja, zato rezultat zaokrožimo navzgor). Pri merjenju stopala ne pozabite: natakniti nogavic (vsak milimeter je pomemben!), peto prisloniti ob steno, močno iztegniti stopalo in preveriti njegovo dolžino, na primer tako, da do prstov na nogi navpično prinesete knjigo (ujeti želite najbolj oddaljeno točko prsta, tudi če bi bil to dolg noht na nogi!). Ne pozabite, da je v 99,9 % primerov eno stopalo večje - najverjetneje levo - zato izmerite dolžino obeh stopal. Izberite višji rezultat. Ko obujete čevelj za merjenje, previdno zategnite zaponke v položaj za spuščanje. Tako kot smučarski čevlji za spust vas tudi turni smučarski čevlji prisilijo, da se nagnete naprej. Šele ko so čevlji zapeti, se peta premakne nazaj v pravilen položaj, potegne prste proti hrbtu in začutite, ali je velikost pravilna.
Smučarski turni čevlji tudi ne smejo biti preozki. Ožji kot je vaš izbor, natančneje bodo prenašali energijo pri spustu, vendar gre to lahko na račun celodnevnega udobja in toplotnih lastnosti. Zgornji del, oblikovan na kalupu pod 98 mm, velja za ozkega, tisti okoli 100 mm za srednje ozkega, tisti nad 102 mm pa za širokega. Bodite pozorni na ta parameter, zlasti če veste, da imate široka stopala.