top

Cepini

Sekire so pomemben pripomoček za gibanje pozimi na terenu s strmimi pobočji. Ponujamo pohodniške (z ravnim steblom) in plezalne (z ukrivljenim steblom) sekire, ki vam bodo pomagale varno krmariti po snegu in ledu.
View as Grid List

117 Izdelki

 1. -5%
  Cepin Edelrid Attila Tec - slate
  Cepin Edelrid Attila Tec - slate
  113,99 € 119,99 €

  Seznam želja

 2. -3%
  Lopatica za cepin Edelrid Adze - silver

  Seznam želja

 3. -14%
  Cepin Edelrid Riot Adze II - night oasis

  Seznam želja

 4. -4%
  Cepin Edelrid Riot Hammer II - night oasis

  Seznam želja

 5. -15%
  Alpinistični cepin Edelrid Rage II - night oasis

  Seznam želja

 6. -4%
  Lopatica za cepin Grivel Adze Vario

  Seznam želja

 7. -4%
  Rezilo za cepin Grivel Total Dry Vario

  Seznam želja

 8. -4%
  Rezilo za cepin Grivel Total Ice Vario

  Seznam želja

 9. -5%
  Alpinistični cepin Grivel Dark Machine

  Seznam želja

 10. -4%
  Cepin Grivel Air Tech Evo T - yellow

  Seznam želja

 11. -9%
  Samovarovalni komplet Blue Ice Hydra Leash - blue

  Seznam želja

 12. -9%
  Nosilec za cepin Blue Ice Sliding Pommel - black

  Seznam želja

 13. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Akila Hammer - patrol red

  Seznam želja

 14. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Falk Ice Axe - dark grey

  Seznam želja

 15. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Bluebird Ice Axe - blue

  Seznam želja

 16. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Blackbird Ice Axe - black

  Seznam želja

 17. -10%
  Pohodniški cepin Blue Ice Akila Adze - patrol red

  Seznam želja

 18. -15%
  Alpinistični cepin CAMP X-All Mountain - Hammer - orange

  Seznam želja

 19. -15%
  Alpinistični cepin CAMP X-All Mountain - Adze - orange

  Seznam želja

 20. -12%
  Zaščita za cepin Grivel Cover Blade

  Seznam želja

 21. -15%
  Alpinistični cepin Camp X- Dream Alpine

  Seznam želja

 22. -15%
  Alpinistični cepin Camp X- Dream
  Alpinistični cepin Camp X- Dream
  221,99 € 261,99 €

  Seznam želja

 23. -14%
  Rezilo za cepin Black Diamond Hot Forged Alpine Pick

  Seznam želja

 24. -14%
  Alpinistični cepin Black Diamond Reactor Ice Tool

  Seznam želja

 25. -14%
  Cepin Black Diamond Venom LT Tech - envy green

  Seznam želja

 26. -15%
  Cepin Black Diamond Venom LT Classic - envy green

  Seznam želja

 27. -15%
  Zanka za cepin Camp Dragonne Corsa

  Seznam želja

 28. -15%
  Pohodniški cepin Camp Corsa Nanotech

  Seznam želja

 29. -15%
  Trak DMM Grippy Grip Tape 3 m - black

  Seznam želja

 30. -29%
  Cepin Grivel Air Tech Evo Hammer
  Cepin Grivel Air Tech Evo Hammer
  113,99 € 161,99 €

  Seznam želja

 31. -13%
  Zanka za cepin Petzl Linkin
  Zanka za cepin Petzl Linkin
  12,99 € 14,99 €

  Seznam želja

 32. -27%
  Cepin Grivel Jorasses 2.0
  Cepin Grivel Jorasses 2.0
  110,99 € 151,99 €

  Seznam želja

Page
na stran
View as Grid List

117 Izdelki

Počisti

Potovalne, ledne in smučarske čelade v ponudbi podjetja 8a.si

Ker se pripravljaš na zimski pohod ali daljšo ekspedicijo, ne smeš pozabiti na nekaj osnovnih stvari - vendar sta škripci in ledna sekira absolutna osnova. Varujeta te pred izgubo ravnotežja, pomagata pa ti tudi pri zaviranju, če ti zdrsne. Ti elementi zimske opreme tvorijo skoraj nerazdružljiv duet - in čeprav se večinoma prodajajo ločeno (ker jih je treba namestiti uporabniku), jih je treba obravnavati kot komplet. Pozimi se brez krpelj in sekire za led ne morete niti podati na pot!

Tipi osi in njihov namen

Dizajn posameznih osi se lahko zelo razlikuje zaradi različnih namenov in narave zimskih dejavnosti. Klasični modeli za zimsko/ledeniško turno smuko so običajno opremljeni z ravno ali le zelo rahlo ukrivljeno gredjo. Večino časa bo takšna sekira služila kot izjemno močna in trpežna "palica", zato jo boste držali od zgoraj (ne za ročaj) in jo zabili v sneg tik pred naslednjim korakom. Zaradi priročne glave lahko sekiro varno držite v roki. Osnovne, klasične pohodniške sekire (prej označene kot B, danes pa kot tip 1) se uporabljajo predvsem za podporo in oporo v primeru, da izgubite oprijem. S široko lopatico jih lahko uporabite tudi za učinkovito rezanje stopnic v ledu, da se lahko varno premaknete višje.
Naprednejši tehnični ledni sekiri (še vedno so namenjeni za alpsko in ledeniško turno smuko, vendar imajo oznako T in se imenujejo Type 2) imajo bolj robusten zložekstrong>osnovo in rezilo Njihova oblika na prvi pogled ni nujno drugačna, čeprav so lahko nekoliko bolj ukrivljene in dodatno opremljene z ročajem (gumijastim ročajem), zanko ali agresivnejšim rezilom. To vrsto ledne sekire lahko uporabljate na zahtevnejših poteh z nekaterimi elementi plezanja.
Najnaprednejše plezalne sekire (znane kot kopja) imajo zelo ostro ukrivljeno gred in specializirana rezila, ki jih lahko v primeru obrabe zamenjate z drugo vrsto ali novim rezilom. Odlične so za plezanje v ledu in skalah (ali v zmrznjeni travi, kot se včasih zgodi v Tatrah). Te modele uporabljajo najbolj izkušeni plezalci, njihova uporaba pri zimskem pohodništvu pa je nesmiselna. Dražja sekira v tem primeru ne pomeni nujno boljše sekire ("za pohodništvo" proti "za plezanje" preprosto pomeni "popolnoma drugačna"). Tovrstne ledne sekire imajo zamenljiva rezila, kar uporabniku daje možnost, da svojo opremo spremeni. Zaradi tega je bilo uvedeno pravilo ločenega ravnanja z gredjo in rezilom (ne pozabite, da govorimo o sekirah z zamenljivimi rezili - to pravilo velja le zanje), ki sta ločeno označeni s simbolom T, če izpolnjujeta zahteve za tip 2.

Osi - standard EN

Simbol T je nameščen glede na to, ali ima sekira fiksno ali zamenljivo rezilo.Če je rezilo fiksno, črka T na gredi pomeni, da sta gred in rezilo tipa 2 (oba tipa 2 = sekira tipa 2 z eno skupno črkovno oznako). V drugih primerih simbol ni nameščen na sekiri. Ko je rezilo zamenljivo, je črka T nameščena na gredi, kadar gre za tip 2, in na rezilu, kadar gre za tip 2 (elementa sta obravnavana in označena ločeno, vendar samo rezilo tipa 2 ne zadostuje, da bi celotno sekiro šteli za tip 2). V drugih primerih se simbol T ne uporablja.
Sekere za led tipa 1 so namenjene predvsem za uporabo v snegu in ledu. V preteklosti je bila ta kategorija označena s simbolom B. Danes označevanje opreme tega razreda ni potrebno. Vendar ne pretiravajte in sekire tipa 1 ne smatrajte za "slabše" že od samega začetka! Še vedno gre za zimsko opremo, ki mora v Evropski uniji ustrezati posebnemu standardu (EN 13089 / EN 13089:2011A1:2015 za gorniško opremo - ledeno orodje) in imeti oznako CE. Glavna razlika je v tem, da ima tip 2 močnejšo povezavo med gredjo in rezilom (za približno 50 %) in se lahko dodatno uporablja v skalah, zato je primernejši za tehnično plezanje ali drytooling. Namen uvedbe označevanja zamenljivih rezil je povečati ozaveščenost o njihovi enako pomembni vlogi pri varnosti uporabnikov. Zamenjava obrabljene komponente s šibkejšo pomeni poslabšanje kakovosti izdelka, uporaba "samovarovalnih" rezil pa je loterija, ki kliče po težavah. Kar zadeva osi s fiksnimi rezili, lahko na splošno menite, da je tip 2 še močnejši (v primerjavi z že tako močnim tipom 1).

Sekere lahko torej razdelimo glede na a) namen uporabe (pri čemer sta smučanje in ledeniški turizem povezana z lahkimi tereni, prekritimi s snegom in ledom, plezanje in alpinizem pa predstavljata večji izziv za uporabnika in njegovo opremo) in b) trdnost ročaja in z njim povezanega rezila - torej celotne sekire (klasični modeli - kjer je vsaj eden od elementov tipa 1, tehnični modeli - kjer sta oba elementa tipa 2, z večjo trdnostjo).

Pribor za ledne sekire

Nudimo vam celotno paleto dodatne opreme za vaše ledne sekire, s katero lahko zamenjate obrabljene dele ali varno prevažate svojo opremo. Rezervna rezila za plezalne sekire vam bodo omogočila pogosto igranje v ledu - ali celo drytooling - brez skrbi zaradi popolne obrabe. Dodatne uteži za izbrane modele vam bodo omogočile še boljše uravnoteženje vašega najljubšega kopja. Za pohodnike smo pripravili zapestne zanke za sekire, ki vam bodo preprečile, da bi jih spustili na strmem pobočju. Nismo pozabili na podrobnosti, kot so ščitniki rezila in glave kopja, ki vam bodo omogočili varno prenašanje sekire v nahrbtniku brez skrbi, da bi jo poškodovali. Trgovina 8a.si ponuja celovito opremo za zimsko pohodništvo, vključno s širokim naborom sekir in dodatkov zanje.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako pravilno izbrati sekiro?

Pri izbiri sekire morate biti pozorni predvsem na dve glavni značilnosti. To sta: vrsta sekire in dolžina gredi. Vaša prva sekira bo običajno pohodniški model, namenjen zimskemu alpinizmu. Ti modeli imajo ravno ali le rahlo ukrivljeno gred. Opremljeni so z močnim rezilom in lopatico za sekanje stopnic v ledu. Druga značilnost je dolžina sekire. Pravilno nameščena sekira, ki jo držite v dlani ravne roke, mora segati do polovice vašega teleta.

Katera sekira se bo obnesla v Tatrah?

Zimi na večini tatranskih poti prevladujejo alpske razmere, zato bo sekira nepogrešljiv del vaše opreme. Če ne nameravate plezati po ledenih slapovih, je najprimernejša izbira pohodniška sekira. Ravna ali rahlo ukrivljena palica vam bo omogočila, da boste sekiro zlahka zabili v sneg in se na strmih pobočjih oprijeli. Ti modeli omogočajo tudi zaviranje, če na strmem pobočju padete.

Ali lahko na letalu prevažate sekiro?

Letalsko prtljago na splošno delimo na dve vrsti. Ročna prtljaga je običajno majhen kovček, ki ga vzamete na letalo. V ročno prtljago ne smete zapakirati sekire. Oddana prtljaga so večji kovčki in nahrbtniki, ki se pospravijo v prtljažni prostor letala. Vanje lahko zapakirate sekiro, vendar se prepričajte, da je ustrezno zavarovana, da ne poškoduje drugih predmetov. Predpisi o tem, kaj lahko prevažate v prtljagi, se lahko razlikujejo od letalske družbe do letalske družbe, zato je vedno najbolje, da pri letalski družbi potrdite, ali bo sekira predstavljala težavo ali ne.