top

Minimalistični čevlji

Minimalistična obutev je obutev, ki omogoča ponovno odkrivanje veselja do teka in hoje. Oglejte si obutev za naravni tek in minimalistično obutev za hojo vrhunskih blagovnih znamk, ki se uporabljajo na prostem.
View as Grid List

59 Izdelki

 1. -20%
  Outdoor čevlji Merrell Vapor Glove 6 LTR - sea

  Seznam želja

 2. -20%
  Ženski čevlji Merrell Vapor Glove 6 LTR - marron

  Seznam želja

 3. -20%
  Outdoor čevlji Merrell Vapor Glove 6 LTR - black

  Seznam želja

 4. -25%
  Ženski čevlji Vibram Fivefingers V-Aqua - black

  Seznam želja

 5. -23%
  Moški čevlji Vibram Fivefingers EL-X - black

  Seznam želja

 6. -24%
  Ženski čevlji Vibram Fivefingers V-Soul - black

  Seznam želja

 7. -26%
  Moški čevlji Vibram Fivefingers V-Aqua - black

  Seznam želja

 8. -26%
  Ženski tekaški čevlji Merrell Vapor Glove 6 - black

  Seznam želja

 9. -4%
  Outdoor čevlji Brubeck Barefoot Merino - blk/blk

  Seznam želja

 10. -15%
  Moški čevlji Vibram Fivefingers Kso Evo - black

  Seznam želja

 11. -21%
  Ženski čevlji Vibram Fivefingers V-Alpha - black

  Seznam želja

 12. -24%
  Ženski čevlji Vibram Fivefingers Kso Evo - black

  Seznam želja

Page
na stran
View as Grid List

59 Izdelki

Počisti

Kateri so minimalistični čevlji?

Minimalistična obutev se želi vrniti k naravni biomehaniki hoje in teka. Dandanes je večina čevljev izjemno zapletene konstrukcije, ki vsebujejo številne dodatne elemente, ki naj bi zagotavljali blaženje in stabilnost stopal med hojo ali tekom. Vsa ta prizadevanja, ki naj bi povečala udobje gibanja, žal zmanjšujejo naravno aktivnost stopal - posameznih mišic in kit. Mehanizme, ki so bili skozi tisočletja evolucije prilagojeni učinkovitemu gibanju na terenu, je sodobna obutev v veliki meri utišala. Odlična alternativa za takšno situacijo so minimalistični čevlji, torej brez večine dodatkov, ki vplivajo na blaženje ali pretirano togost obutve.

Minimalistična obutev je trend, ki se nenehno razvija in pridobiva vse več privržencev. Zelo priljubljena je obutev za naravni tek, ki omogoča krepitev mišic, ki so bile tekačem pogosto povsem neznane. Številni ljudje, ki vadijo tek v klasični obutvi, preizkušajo svoje noge v minimalističnem teku. Minimalistična obutev se uporablja tudi za vsakodnevno hojo, saj ponuja maksimalno lahkotnost in povsem nove občutke med vsakodnevnim gibanjem v mestu in zunaj njega. Širok izbor modelov v različnih barvah in uporabi bo vsakomur omogočil izbiro ustrezne obutve, če želi preizkusiti uporabo minimalistične obutve.

Minimalistični čevlji - konstrukcija

Minimalistični modeli imajo drugačno konstrukcijo kot klasični čevlji. Prvič, obutev za naravni tek in hojo najpogosteje nima blaženja ali ima le preostalo blaženje. Zaradi tega zagotavlja veliko boljši občutek površine in stopalo dobi veliko več dražljajev. To se še posebej čuti med gibanjem po različnih vrstah površin. Poleg tega minimalistični čevlji nimajo pretiranih togih elementov v podplatu. Zaradi tega se lahko celoten čevelj dejansko zvije. Zaradi takšne konstrukcije se obutev idealno prilega stopalom in jim omogoča bolj naravno gibanje kot pri klasičnih čevljih. Druga značilnost minimalističnih čevljev je njihov majhen, najpogosteje ničelni padec. Padec je razlika v višini med prsti in peto, Večina klasičnih tekaških in pohodnih čevljev je v zadnjem delu nekoliko povišana, zato je padec enak od nekaj do nekaj milimetrov. Pri minimalističnih čevljih je celotna konstrukcija čevlja običajno na isti ravni.

Obutev za naravni tek - minimalistična obutev

Minimalistično obutev še posebej radi izbirajo tekači. Sprožili so povsem nov slog teka oziroma so omogočili vrnitev h koreninam in spomnili, kako dobro je človeško stopalo naravno prilagojeno teku. Običajno naravni tek preizkušajo izkušeni ljudje, vendar ne manjka začetnikov, ki svojo tekaško avanturo pravzaprav začnejo s tem slogom. Je odlična izbira za ljudi, ki pri tradicionalnem teku nekaj pogrešajo in so naveličani preganjanja tehnoloških novosti na področju obutve. Čevlji za naravni tek vam omogočajo, da se namesto nenehnemu iskanju idealne obutve v celoti osredotočite na delo na tehniki teka, trening mišic in krepitev kit. Zaradi minimalistične konstrukcije čevlji zagotavljajo tudi veliko boljši občutek na površini in s tem še globljo povezanost z okolno naravo.

Minimalistični čevlji - za koga?

Vsi, ki so do zdaj uporabljali klasične čevlje z blaženjem in stabilizacijo, bi se morali postopoma navaditi na minimalistične čevlje. Nenadna menjava obutve in premagovanje enakih razdalj kot do zdaj lahko povzroči obremenitev mišic in tetiv ter lažjo poškodbo. Prilagajanje na minimalistično obutev mora biti postopno in razumno načrtovano. Stopala, prilagojena na dodatno podporo, ki jo nudijo klasični tekaški copati z velikim odmerkom blaženja, bodo potrebovala daljše prilagoditveno obdobje, da se navadijo na čevlje brez blaženja in ojačitev. Poleg tega se v minimalističnih čevljih spremeni celoten način teka ali hoje. Za blaženje vsakega koraka se veliko bolj uporablja sredina stopala, veliko manj pa peta, ki ima v običajni obutvi pod seboj debelo penasto blazino. Najbolje je, da svoj način teka v minimalistični obutvi spremenite v naravnega pod nadzorom izkušenega tekača, ki vam bo svetoval in povedal, kako to storiti na udoben način in se izogniti poškodbam.

V trgovini 8a.si Shop boste kupili najboljše minimalistične čevlje

Nudimo široko paleto minimalistične obutve vrhunskih blagovnih znamk, ki se uporabljajo na prostem. Nedvomno so najbolj priljubljeni čevlji za naravni tek, ki jih izberejo ljudje, ki želijo preveriti povsem nov slog teka. Minimalistična obutev je odlična med premagovanjem zavitih poti, čeprav jo lahko uporabljate tudi med vsakodnevno vadbo v parku. Čevlji za naravni tek bodo poskrbeli za povsem nove občutke in omogočili ponovno odkrivanje veselja do teka po stezi in še več.