top

Vezi za turno smučanje

Vezave za turno smučanje lahko uporabljate v dveh načinih: za spust in vzpon. Odvisno od tega, ali se vzpenjate ali se spuščate po pobočju, sprostijo ali zadržijo peto. S temi vezmi lahko odkrivate smučanje zunaj smučišč in na visokih nadmorskih višinah, daleč stran od gneče na smučiščih.
View as Grid List

55 Izdelki

 1. -6%
  Vezi za turno smučanje ATK C-Raider 12 - orange

  Seznam želja

 2. -32%
  Vezi za turno smučanje Fischer Tour Speed Turn w/o Brake

  Seznam želja

 3. -9%
  Vezi za turno smučanje ATK C-Raider 10 - black/purple

  Seznam želja

 4. -10%
  Vezi za turno smučanje Diamir Fritschi Xenic 7

  Seznam želja

 5. -8%
  Vezi za turno smučanje Diamir Fritschi Vipec Evo 12

  Seznam želja

 6. -10%
  Vezi za turno smučanje Diamir Fritschi Xenic 10 - black

  Seznam želja

 7. -10%
  Vezi za turno smučanje G3 ZED 9 - black

  Seznam želja

 8. -6%
  Vezi za turno smučanje G3 ION 10 - black

  Seznam želja

 9. -10%
  Vezi za turno smučanje G3 ION 12 - black

  Seznam želja

 10. -9%
  Vezi za turno smučanje Majesty R12

  Seznam želja

 11. -15%
  Vezi za turno smučanje Majesty C-Crest 10

  Seznam želja

 12. -15%
  Smučarske zavore Dynafit Brake SL - black

  Seznam želja

 13. -10%
  Vezi za turno smučanje Plum Summit 12 Stopper

  Seznam želja

 14. -10%
  Vezi za turno smučanje Plum Summit 7 Stopper

  Seznam želja

 15. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Guide 12 - black

  Seznam želja

 16. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Guide 12 - grey

  Seznam želja

 17. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Guide 7 - purple

  Seznam želja

 18. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Pika - navy

  Seznam želja

 19. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Oazo 8 - orange

  Seznam želja

 20. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Oazo 6 - blue

  Seznam želja

 21. -9%
  Vezi za turno smučanje Plum Oazo 4 - yellow

  Seznam želja

 22. -10%
  Smučarske zavore Diamir Fritschi Frame ski brake

  Seznam želja

 23. -29%
  Diamir Fritschi Color Clip for Tecton 12

  Seznam želja

 24. -10%
  Vezi za turno smučanje Dynafit ST ROTATION - magnet

  Seznam želja

 25. -9%
  Vezi za turno smučanje ATK Kuluar 9 Brake

  Seznam želja

 26. -9%
  Vezi za turno smučanje ATK Kuluar 12 LT

  Seznam želja

 27. -9%
  Vezi za turno smučanje ATK Kuluar 9 LT

  Seznam želja

 28. -10%
  Vezi za turno smučanje Dynafit Radical - flamingo

  Seznam želja

 29. -24%
  Vezi za turno smučanje Dynafit Speed Turn - blue

  Seznam želja

 30. -5%
  Vezi za turno smučanje ATK Crest 8

  Seznam želja

 31. -5%
  Vezi za turno smučanje Marker Duke PT 12 - black/red

  Seznam želja

 32. -15%
  Vezi za turno smučanje Dynafit TLT Expedition

  Seznam želja

 33. -30%
  Vezi za turno smučanje Dynafit Superlite 150 - blue

  Seznam želja

 34. -5%
  Varnostna vrvica ATK Kevlar Core Leash

  Seznam želja

 35. -9%
  Vezi za turno smučanje ATK Crest 10 - red

  Seznam želja

 36. -10%
  Vezi za turno smučanje ATK Haute Route 10

  Seznam želja

 37. -10%
  Vezi za turno smučanje Dynafit ST Rotation 10 - black

  Seznam želja

Page
na stran
View as Grid List

55 Izdelki

Počisti

Visokokakovostne turnosmučarske vezi

Smučarske turne vezi se zdaj proizvajajo v širokem naboru modelov. Včasih se med seboj precej razlikujejo, drugič pa je razlike težko opaziti. Glede na številne možnosti in tudi proizvajalce (vsak od njih si prizadeva ponuditi široko paleto za različne uporabnike) se lahko ob prvem poskusu sestavljanja optimalnega turnosmučarskega kompleta resnično počutite preobremenjene. Vendar bodite prepričani, da boste z odgovori na nekaj osnovnih vprašanj o nameravani uporabi in željah zlahka izbrali sanjska veziva.

Katera veziva za turno smučanje bi moral upoštevati?

Med današnjimi turnosmučarskimi vezmi obstajajo tri glavne zasnove, od katerih se zdita smiselni le dve.

Veziva za turno smučanje Rail

To je stara rešitev, ki je ne boste več našli v ponudbi izdelkov naše trgovine. Čevelj je bil spredaj vpet v klasično "čeljust" (skoraj enako kot pri vezi za spust), gibljivost pa je pridobil z dvigom zadnjega dela vezi. So okorni, težki, mirno lahko rečemo, da so postali stvar preteklosti - čeprav so še vedno na voljo pri peščici proizvajalcev. Črtajte jih s seznama svojih razmišljanj.

Vezave za turno smučanje s čepi

Včasih se imenujejo tudi vezi s kremplji ali tehnološke vezi, so pa veliko novejša in nenehno izboljševana rešitev. Izumila jih je znamka Dynafit v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki še danes ostaja ena od pionirjev pri uvajanju novih rešitev in vodilna na področju kakovosti v tej kategoriji izdelkov. Tirnica/povezovalni element med sprednjim elementom in peto je bil popolnoma odpravljen, tako da sta oba elementa obravnavana kot popolnoma ločena. Optimalen oprijem turnosmučarskega čevlja na vzponih zdaj zagotavljajo jekleni kremplji (čepi), ki se nahajajo na sprednji plošči. Peta se za vožnjo navzdol pripne s pomočjo jeklenih U-vzmeti, ki so skrite v peti, tako da oba konca (imenovana tudi zatiči) štrlijo za približno en centimeter. Čeprav ta rešitev zahteva posebne čevlje, ni več presenetljiva in izbira modelov z vložki za turno smučanje na prstih in peti je velika. Namesto tega se je izkazalo, da je mogoče znatno zmanjšati težo bremena, ki se dviguje in premika z vsakim korakom (zakaj bi z nogo dvigovali celotno vez, če lahko dvignete le čevelj?). Bistveno lažja zasnova pomeni možnost hitrejšega, udobnejšega in manj utrujajočega vzpona.

Dandanes Dynafit nima več patenta za svojo ekskluzivno zamisel in čepne vezi za turno smučanje so postale najbolj priljubljena rešitev, ki jo uporabljajo tudi druge priznane znamke, kot so ATK, Fischer, G3 ali Diamir Fritschi Swiss. Medtem je nastala še tretja različica, in sicer:

Kombinacija vezi s pinom in spustom

Kombinirajo sprednji zatič s peto za spust (ki se namesto na zadnji vložek pritrdi na greben ob peti čevlja). To je kombinacija, ki ji je bila napovedana svetla prihodnost v svetu turnega smučanja, pri čemer je bila utemeljitev boljše sproščanje pete v primeru padcev ali nepredvidenih okoliščin. Vendar je zadnjih nekaj sezon pokazalo, da je prevladujoči položaj vezi z vsemi čepi nedvomno ogrožen, njihova ponudba pa se je razširila tudi na bolj izpopolnjene modele, ki z vrtljivimi sprednjimi moduli zmanjšujejo skrbi pri odpenjanju in imajo certifikat TÜV. Kombinirane vezi se torej ne razvijajo tako hitro, vendar so še vedno v igri in njihova priljubljenost lahko še naraste. Pojavljajo se predvsem pri blagovnih znamkah, ki so se doslej v celoti osredotočale na trg smučanja na smučeh (z velikim uspehom!) in iščejo alternativne rešitve, da bi izstopale na trgu, na katerem prevladujejo specialisti za turno smučanje in alpinizem iz Italije. Modeli, ki jih ponuja Marker, so še posebej cenjeni kot predlog za ljubitelje prostega smučanja na širših smučeh. Ponujajo zelo udobno kombinacijo razmeroma majhne teže, varnosti in neverjetnega smučarskega udobja.

Vsa turnosmučarska veziva - ne glede na njihovo zasnovo - imajo možnost preklopa na način proste hoje s peto. Pri modelih s čepi se to izvede tako, da se zadnji čepi prekrijejo s kovinsko ploščico (ki zaustavi peto in prepreči zatikanje) ali - najpogosteje - tako, da se peta obrne okoli svoje osi, tako da se čepi potisnejo na stran. Večina najbolj znanih modelov ima pete z nastavljivo višino (z eno ali dvema premičnima ploščicama pod peto), kar omogoča nastavitev primernega kota na strmih vzponih. Na razmeroma ravnem terenu se premikate v osnovni nastavitvi, ko pa postane res strmo, lahko s palico potegnete ploščico, ki podobno kot peta čevlja dvigne peto čevlja (včasih imate lahko na voljo do tri položaje nastavitve!).

Vaga, teža in še enkrat teža!

Ker je turno smučanje šport, ki ga poganjajo človeške mišice, boste povsod slišali pomisleke o teži turnosmučarske opreme. Očitno je, da lažji ko je določen predmet, lažje ga prenašate na daljše razdalje, zlasti ko gre za strme vzpone in napore, ki se štejejo v tisočih korakov. Zato so pritiski za zmanjšanje teže pri turnem smučanju ogromni in vezi pri tem niso nobena izjema. Vendar pa je v tej naglici k minimalizmu prisotna zmernost, ki izhaja iz potrebe po varnosti in stabilnem oprijemu čevlja med bolj dinamičnimi gibi, pa tudi po mehanizmih za sprostitev v primeru padca. Vezave za turno smučanje naj ne bi opravljale svojega dela le med vzponi, temveč tudi med smučanjem navzdol. Različna narava smučanja na različnih vrstah snega in osebna pričakovanja glede užitka, ki ga prinaša vsak zavoj, pomembno vplivajo na izbiro smuči in seveda vezi.

enostavno povedano, čim ožje so smuči pod čevljem, tem lažje so, a tudi bolj "poslušne" na spustih. Če se sprijaznite le z zmerno zabavo na spustih (v zameno za bonus hitrosti na vzponih ali celo vožnjah navkreber), lahko sestavite popolnoma minimalističen komplet. Profesionalne, super tanke smuči se bodo odlično ujemale z najlažjim razredom turnosmučarskih vezi. Podobno velja, če nameravate smučati v globokem, prašenem snegu na širokih (in zato težjih!) smučeh, potrebujete močnejše vezi, ki bodo kos dinamičnim obremenitvam, večjim silam, upogibanju smuči, spektakularnim padcem itd. Vaš slog smučanja postavlja posebne zahteve in pomembno vpliva na to, kako so izdelane in "nameščene" vaše turnosmučarske vezi.

Katere vezi potrebujejo določeni smučarji?

Skupina vezi RACE za turno smučanje je minimalizem v svoji najčistejši obliki. Najlažja, oropana vseh "odvečnih" funkcij, stanjšana do skrajne meje, tako da lahko profesionalec (tekmovalec) v turnem smučanju praktično pozabi, da sploh obstajajo. Ko izbirate vezi iz te skupine, se morate zavedati njihovih omejitev: teža, manjša od 150 g, je preprosto posledica odštevanja dodatkov, ki olajšajo življenje širšemu krogu turnih smučarjev - ali izbire materialov, ki bodo verjetno zdržali nekoliko krajši čas. Pogosto struktura teh vezi ne omogoča dodatnega "prileganja", njihovo tesno prileganje pa ustreza enemu določenemu paru čevljev. Poleg tega imajo te vezi običajno eno vnaprej določeno (in podcenjeno, a vedno visoko) nastavitev sile sproščanja, ki ni nujno optimalna za vašo težo (in zato ne deluje najbolje). To vsekakor ni najboljša izbira za vašo prvo turnosmučarsko vezavo, temveč za izkušene uporabnike, ki jim je čas teka po progi zelo pomemben in katerih izkušnje nadomestijo morebitne pomanjkljivosti takšne "gole" vezi.

Modeli SPEED UPHILL PERFORMANCE so še vedno izjemno lahki, vendar ne več povsem asketski modeli za turno smučanje. Še vedno izjemno nizka teža (200-350 g) omogoča prostor za višinsko nastavljivo peto, opcijsko zanko za smučarske zavore ali vodilno zanko, včasih tudi minimalno prilagoditev dolžine (morda ne za več velikosti, vendar omogoča vsaj mikro prilagoditev za naslednji par čevljev). Vezave za turno smučanje v tej kategoriji imajo tudi bolj ergonomsko oblikovane gibljive dele, zaradi česar jih je lažje in prijetneje upravljati z debelimi rokavicami ali palico. Sila sproščanja DIN je nastavljiva ali vsaj znana (kupite različico, ki ustreza vaši teži). Te vezi bi morale zadovoljiti veliko večino uporabnikov, ki se osredotočajo na lahke prehode s športnim pridihom.

Modeli, označeni kot TOUR ali ALLROUND, so primerni tako za ljubiteljsko turno smučanje na krajših razdaljah kot za bolj ambiciozne spuste v globokem snegu. Ponašajo se z odlično funkcionalnostjo v različnih razmerah. Lahko rečemo, da bodo najboljša izbira za vsaj 50 % uporabnikov - "zlato ravnovesje" med nizko težo in stabilnostjo ter vsestranskostjo in udobjem. V razponu teže od 300 do 600 g boste našli smučarske vezi, ki ustrezajo najbolj priljubljenim smučem s širino pod nogami od 75 do 95 mm (pri večini modelov je mogoče upoštevati tudi širino do 100 mm, pri nekaterih pa celo do 120 mm). Teh dodatnih 100 ali 200 g v primerjavi z lažjimi vezmi omogoča uporabo po višini nastavljivih pet, smučarskih zavor, držal za nože za led, plošče, ki omogoča nastavitev dolžine za 10 ali 20 mm, in mehanizmov za sprostitev DIN. Vsi ti elementi so lahko vključeni kot standardna oprema ali kot dodatna oprema.

Najmočnejše vezi iz skupine FREERIDE so bile končno zasnovane za ljubitelje širokih smuči in nore vožnje zunaj poti. Obvezno omogočajo nastavitev sile sproščanja, in sicer v razponu do 12 ali 14 DIN, imajo vgrajene omejevalnike smuči, sprednji čepi pa so pogosto oblikovani tako, da olajšajo pripenjanje (vodenje čevlja v pravilen položaj). Običajno so te vezi nameščene na izrazito višje plošče, ki postavijo čevelj nekoliko višje nad smučko in utrdijo točke vstavljanja, kar preprečuje nenamerno popuščanje, ko pritisnjena smučka skrajša razdaljo med prsti in peto. Vse to omogoča boljši prenos moči med širokimi zavoji. To so vezi, zasnovane za zabavo pri spustu od roba do roba - za tiste, ki so pripravljeni nositi nekoliko več teže v zameno za več zabave.

Ski touring vezi pri 8a.eu!

Naša trgovina ponuja vrsto turnih smučarskih vezi v številnih različicah, ki so primerne za različne vrste alpskega smučanja / smučanja izven smučarskih prog. Na zalogi imamo tako najlažjo različico, ki je omejena na le nekaj komponent in je namenjena športnikom, ki iščejo opremo z minimalno težo, kot tudi vsestranske pin vezi, namenjene turnemu smučanju. Izberite model, ki predstavlja optimalno izbiro med nizko težo in zmogljivostjo pri spustu. Bodite pozorni na nastavitev sile sproščanja po lestvici DIN, možnosti nastavitve in dodatne funkcije. Če se odločite za smučarski omejevalnik, naj bo njegova širina nekoliko večja od širine smuči pod vašim čevljem (sama vez se po širini ne razlikuje, zato če vidite možnosti, kot sta 86 in 102 mm, sta to možnosti za smučarske omejevalnike); če imate raje lažjo vodilno vrvico, preverite, ali je priložena ali jo je treba naročiti posebej.

Namestitev turnosmučarskih vezi - Gliwice

Mamo originalne predloge za vse vezi, ki jih prodajamo, in lahko poskrbimo za strokovno namestitev na izbranih smučeh. Namestitev opravijo naši strokovnjaki za turno smučanje v razstavnem salonu Gliwice. Če je Šlezija na vaši poti, nas lahko osebno obiščete na ulici Witkiewicza 6 (in pustite smuči, ki jih že imate) ali pa zadevo uredite po pošti. Če ste v dvomih, nam pišite in vprašajte :)